La diabetis és una malaltia metabòlica crònica. Es presenta amb bastant freqüència entre la població i suposa un factor de risc en relació a altres patologies. Però, què símptomes et dona el cos quan tens diabetis?, com saber si tinc diabetis? Vegem alguns símptomes i com la farmàcia t'ajuda davant la diabetis.
QUÈ ÉS LA DIABETIS?
La diabetis mellitus es caracteritza per la presència de nivells elevats de glucosa en sang (hiperglucèmia). Aquest augment del sucre es deu a un error de la producció d'insulina, de l'acció de la mateixa o de les dues coses. La insulina és l'hormona produïda pel pàncrees, que s'encarrega de regular la quantitat de glucosa de la sang.
Hi ha dos tipus de diabetis mellitus:
- Tipus 1 (DM1). Augmenta la glucosa en sang per una deficiència absoluta en la secreció d'insulina. Aquesta és imprescindible perquè la glucosa penetri en les cèl·lules i produeixi energia.
- Tipus 2 (DM2). A més d'existir un dèficit en la secreció d'insulina, la que se sintetitza no és efectiva. Això implica alts nivells de glucosa a la sang. És la més habitual.
QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES?
Entre els símptomes relacionats amb la diabetis, tingues en compte els següents:
- Augment de la set, de la gana i de la necessitat d'orinar.
- Cansament i canvis bruscos d'humor.
- Formigueig o adormiment de mans o peus.
- Visió borrosa.
- Infeccions freqüents.
Aquests símptomes són més greus si existeixen factors com l'excés de pes, la hipertensió arterial, el colesterol alt, antecedents familiars amb diabetis, una edat superior als 45 anys i un estil de vida sedentari.
Si tens un d'aquests símptomes, pregunta al teu farmacèutic i segueix el seu consell. A la teva farmàcia pots fer una prova de glucosa, mitjançant l'anàlisi d'una gota de sang, obtinguda per punció al dit.
Hi ha altres proves que consisteixen a mesurar la quantitat de sucre unida als teus glòbuls vermells o mesurar la glucèmia en dejú dues hores després d'haver pres una beguda ensucrada especial.
Quan una anàlisi de glucosa en sang a l'atzar sigui superior a 200 mg / dl, o una en dejú sigui superior a 126 mg / dl., has d'anar a metge.
QUÈ FER SI ETS DIABÈTIC?
L'abordatge de la diabetis es basa en la dieta, l'exercici físic i el tractament. L'objectiu de l'alimentació de les persones amb diabetis és el 'normopès', arribar i mantenir el pes normal. Cal menjar la quantitat d'aliments suficient que garanteixi l'energia mínima necessària i, per cuinar, s'ha de disminuir o eliminar els greixos d'origen animal.
L'activitat física realitzada amb regularitat i adaptada a cada persona pot contribuir de manera positiva al bon control de la diabetis, ja que redueix els nivells de glucosa i millora la sensibilitat a la insulina. A la DM1, l'exercici no forma part del que es recomana; si es practica s'ha d'adaptar al pacient per prevenir descompensacions agudes de glucosa. Un bon recurs és practicar exercici en grup. Consulta sempre un especialista.
LA INSULINA
Les persones amb diabetis tipus 1 necessiten subministrar la insulina que el seu cos no sintetitza, encara que també es prescriu per a algunes DM2 que no es controlen únicament amb antidiabètics orals. S'administra mitjançant una injecció en el teixit subcutani, ja sigui amb plomes d'insulina o amb sistemes d'infusió contínua (bombes d'insulina).
S'aconsella utilitzar agulles de 4, 5 o 6 mil·límetres de longitud; les agulles més fines, de gruix 31 i 32 gauges, són les que provoquen menys dolor en la punció. Utilitza sempre una agulla nova a cada injecció.
Per punxar correctament, primer, cal triar la zona de punció, que pot ser a la part posterior del braç, a l'abdomen, a les natges o a la zona lateral superior externa de les cames. Cal anar canviant la zona triada, perquè injectar la insulina sempre al mateix lloc del cos pot generar l'aparició d'inflamacions o embalums que poden provocar que la insulina no actuï bé.
Després, cal pessigar la zona escollida, sense pressionar en excés i utilitzant un angle de 90º o de 45º si l'agulla és més llarga. Un pessic correcte és el que es realitza amb els dits índex, cor i polze, agafant la dermis i el teixit subcutani sense tocar el múscul. És més fàcil a l'abdomen i les cames i més difícil als braços i natges.
Per a qualsevol dubte relacionat amb la diabetis, recorda que sempre disposes d'una farmàcia a prop. Demana-li consell!